Favorit Endagsture
Silkeborg - Silkeborg
Samme start og slutsted
Periode: 1. april til 30. september
Sejladstid: Helt op til jer selv…
I møder os på Silkeborg Havn hvor vi guider og rådgiver jer til den bedst mulige oplevelse. I bestemmer helt selv hvor langt og hvor længe I ønsker at sejle. Fra Silkeborg Havn kan den smukke natur, de imponerende huse og bygninger, samt byens liv opleves fra søsiden på Gudenåen. Har I god tid og har afsat hele dagen, kan I nå ud til Avnsø/”Brillerne”, Paradisøerne, Slåensø eller Himmelbjerget.
Der er mulighed for at holde pauser mange steder langs Gudenåen og Silkeborg Søerne, hvor I kan spise frokost på f.eks. Ålekroen eller Traktørstedet Ludvigslyst eller gå en tur i de fantastiske opgivelser, inden I, mætte på oplevelser, sejler retur til Silkeborg Havn igen.
Silkeborg – Sminge/Svostrup/Kongensbro
Periode: 1. april til 30. september
Sejladstid: 3/3,5/5 timer og 11/12/21 km
Det er en helt fantastisk oplevelse at følge Gudenåen fra Silkeborg mod Kongensbro, hvor I oplever naturen hvor den er smukkest. I møder os på Silkeborg Havn hvor vi guider og rådgiver jer til den bedst mulige oplevelse. Når I er kommet på vandet, skal I igennem Kammerslusen, som er den eneste sluse på Gudenåen og bestemt er værd at opleve. Prisen er i normal åbningstid 25 kr. pr. kano eller kajak.
Undervejs passerer I bl.a. Sminge Sø (en lille sø), en vigtig fuglelokalitet, hvorefter Gudenåen samles igen og I vil ankomme til Sminge Rasteplads (afhentningssted - 11km. 3 timers sejlads) på jeres venstre hånd, hvor der er toilet, borde-/bænkesæt, samt gåafstand til et et fugletårn (som I rent faktisk allerede har sejlet forbi), så I kan se ud over Gjern Bakker. Skråt overfor Sminge Rasteplads ligger Sminge Teltplads, som er en dejlig gratis overnatningsplads, men der må ikke afhentes kano/kajak her.
Ca. 800 m længere fremme ankommer I til en af de gamle pramdragerkroer, Svostrup Kro (afhentningssted – 12 km. 3,25 timer). Det er oplagt at tage frokosten her, eller planlæg at være her inden aften og nyd aftensmaden her!
Ca. ½ time længere fremme har I et kig til den gamle augustinerkirke, Tvilum Kirke. Her er der en fin anløbsbro og en sti, som fører jer op til kirken, hvor der også forefindes toiletter og borde-/bænke sæt.
Herefter sejler I ca. 1 time, hvorefter der vil komme et hvidt skilt på jeres højre hånd, som fortæller jer at Teglgårdsparkens Nærkøb & Grill ligger her – et andet kendetegn er også at der kan ses en bålplads på engen. Det er stedet, hvor I kan proviantere eller blot tage et hvil og evt. lade børnene lege på deres fantastiske store legeplads, mens de voksne nyder atmosfæren – et sted hvor alle føler sig velkomne. Der er også toiletter her.
Ikke længe efter Teglgårdsparken kommer Søhøjlandets Familiecamping på jeres højre hånd. Det er ikke en rasteplads, men såfremt I ønsker at slutte af med en overnatning, kan vi varmt anbefale dette hjertelige sted, hvor natur, dyr og mennesker mødes. Så hvis der er tid til at slutte en kano/kajaktur af med en overnatning, og især hvis der er børn med, kan vi varmt anbefale at slutte jeres tur her, hvor vi gerne må afhente kanoer/kajakker.
Ellers fortsætter I sejladsen til Kongensbro Teltplads. Ved ankomst til Kongensbro Teltplads, kan der overnattes for natten. Teltpladsen ligger lige før den store bro på jeres højre side. Kanoer/kajakker kan naturligvis afleveres her. Nemt og enkelt – bestil og få leveret aftensmad og/eller morgenmad fra Teglgårdsparkens Nærkøb & Grill (telefon: 27 84 78 81 - tjek deres åbningstider) - bestil gerne senest dagen før, så de ved det skal leveres. Kongensbro Kro ligger lige overfor, og her kan der nydes morgenbuffet, frokost eller aftensmad.
Kongensbro Teltplads: overnatning – toilet – vand – bålpladser – brænde kan købes (betales med mobilepay) – borde-/bænkesæt – strøm – 3 shelters (som kan forholdsbookes på telefon: 86 80 30 03 eller under kommentarfeltet, når du booker din tur, eller send en forespørgsel – prisen er 100 kr. pr. shelter)
Ruten kan afkortes ved at starte fra Silkeborg Langsø v/Ege Alle med ½ time.
Åstedbro – Voervadsbro
Periode: 16. juni – 30. september
Sejladstid: 5,5 time og 20 km
I oplever Gudenåens smalle forløb og det gælder om at være i nuet, alt imens I sejler afsted og nyder naturen og hinandens selskab.
Efter 2 timers sejlads har I Gudenå Camping på jeres højre hånd. Det er en dejlig plads med gode faciliteter samt et cafeteria, hvis det skal være nemt. Vær opmærksomme på at det koster 10 kr. per person at bruge pladsen, som afregnes i receptionen.
Efter Brestenbro er vandet dybere og åen lidt bredere. Ved Bredvadmølle ligger der en rasteplads med toilet, som I finder ved at dreje til højre lige før Bredvad Bro.
Når I ankommer til Vestbirk sø efter ca. 2 timer, skal I blot fortsætte ligefrem, men samtidigt holde mod venstre, for her ligger Vestbirk Camping. Det er en meget åben plads, og I er meget velkomne. Snyd ikke jer selv for at købe lidt provianter til børnene eller sågar til de voksne, i deres hyggelige dagligvarebutik, hvor der i forbindelse med ligger en grillbar til de sultne sjæle. Her kan vi også afhente kanoer og kajakker.
Denne strækning er en af åens smukkeste. Efter Vestbirk Camping skal I holde til højre, hvorefter I sejler gennem en lille kanal (Husk at holde til højre). I kommer igennem den øverste del af Naldal Sø og ind i Vestbirk Sø, hvor I derefter igen skal igennem en kanal. I når til Vestbirk Vandkraftværk, som helt sikkert er et besøg værd. Det gamle kraftværk er et lille teknisk vidunder, der arbejder endnu. Ved Vestbirk Vandkraftværk skal kanoen ”bæres” over med de dertil beregnede kanovogne.
Når I ankommer til Voervadsbro Teltplads, behøver I ikke at skynde jer hjem. Her kan overnattes, og aftensmaden behøver ikke foregå over bål. I kan nemlig besøge restauranten: Det Lille Røgeri. Den ligger 5. min. gang fra teltpladsen – sørg for at booke bord. I restauranten, som også er en butik, kan I spise jer mætte i lækkerier som røget ørred, bondesalt, serranoskinke og meget mere. I butikken kan der foruden få dagligvarer købes italienske specialiteter, røget ørred og hjemmelavede fiskefrikadeller.
Voervadsbro – Ry
Periode: 16. juni – 30. september
Sejladstid: 5 timer og 17 km
Denne strækning er en af åens smukkeste oplevelser. I sejler gennem en jungleagtig bevoksning, smalle passager og brede stryg. Det er vigtigt at holde sig i strømrenden, hvor åen er dybest, for ellers kan I risikere at sidde fast med kanoen. Lige før I ankommer til Klostermølle, sejler I på Klosterkanalen. Når I ankommer til Klostermølle Teltplads, efter ca. 2 timer, skal I trække kanoerne op på land, da der er en overbæring af kano. Husk at bruge de dertil beregnede kanovogne til dette. Klostermølle er under alle omstændigheder et besøg værd. Her er en gammel opstemning, som første gang blev etableret af munkene tilbage i 1200-tallet ved Vor Kloster. Der er også mulighed for at se en gammel tørrelade for papproduktion, en udstilling omkring historien og naturen, samt et fugletårn med en ganske flot udsigt over Mossø.
Gå ned mellem Klostermøllens bygninger mod opdæmningen af Gudenåen og en laksetrappe. I tørreladens nordlige ende er der adgang til et fugletårn med kig over Gudenåens udløb i Mossø, Klosterkæret. Beskrivelse af områdets historie findes i bygningerne ved laksetrappen.
Her vil I også finde stien til Sukkertoppen, som er 108 meter højt. Fra toppen er der en storslået udsigt mod Mossø, og Salten Langsø anes bag skoven mod nord.
Såfremt I ønsker (er I en større gruppe afsted, skal I kontakte teltpladsen om jeres ankomst) at ligge et visit ved Gammel Rye Teltplads, skal I sejle til venstre ind ad den smalle Salten Å, for at komme frem til pladsen. Her er der opholdsarealer med borde-/bænkesæt og toiletter.
Herefter snor åløbet sig smukt gennem landskabet. Ved Emborg Bro er der en rasteplads med toilet og overdækket borde-/bænkesæt
Hvis I ønsker at se Øm Kloster Museum skal I holde jer til højre ved åens udløb i Gudensø. Her er der et landgangssted, hvorfra der er en afmærket stiforbindelse til Øm Kloster. Museet ligger pragtfuldt placeret i det smukke østjyske Søhøjland ved ruinerne af Danmarks belyste middelalderlige kloster. Museet består af en stor stemningsfyldt ruinpark, hvor fundamenterne af det middelalderlige kloster samt fem middelaldergrave kan ses. I ruinparken findes en klosterhave med 80 forskellige kulturplanter, der i middelalderen blev anvendt som lægeplanter, spiseurter eller på anden måde blev brugt i husholdningen.
Efter I passerer Holmens Camping, som for øvrigt også er en dejlig plads med mulighed for at købe provianter eller stille sulten, skal I over i Birksø. For at komme over i Birksø, skal I holde til venstre i åløbet. Her er etableret en kanal ind til en kort overbæring – husk at benytte de dertil beregnende kanovogne, som typisk vil stå på den anden side. Hvis I sejler til højre herefter, ankommer I til Ry bådhavn, roklubben og Skimminghøj Teltplads, hvor I kan vælge at tage en overnatning eller blot slutte turen, og glæde jer over en dejlig naturoplevelse på vandet. Vi afhenter kanoer og kajakker i Ry på Skimminghøj Teltplads.